Kronen en Bruggen

Kroon

Een kroon is een kapje dat gemaakt is van metaal en/of porselein, dat individueel vervaardigd is voor uw mondsituatie. De kroon wordt vastgezet op de afgeslepen tand met een speciaal hechtmiddel. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oude vorm terug. In sommige gevallen wordt de tand vervangen door een kunstwortel, ook wel een implantaat genoemd. Het kapje wordt dan vastgezet op dit implantaat.

Wanneer een kroon?
De redenen waarom u een kroon nodig kunt hebben, zijn uiteenlopend:

  • Een groot deel van de tand of kies kan verloren zijn gegaan door tandbederf. Een vulling heeft dan niet genoeg houvast.
  • Door een ongeluk kan een deel van de tand of kies afgebroken zijn.
  • Een verkleurd of slecht gevormde tand kan qua uiterlijk niet aan uw eisen voldoen.

Brug

Een brug is hetzelfde als een kroon, maar omvat meer dan één tand of kies. Soms wordt er tussen twee kronen een kunsttand of kunstkies geplaatst zonder ondersteuning. Deze constructie wordt dan als één geheel geplaatst. Ook een brug kan vervaardigd worden op implantaten.

Wanneer een brug?
De redenen waarom u een brug nodig kunt hebben, zijn uiteenlopend:

  • Een brug verbetert het kauwvermogen.
  • Een brug kan het uiterlijk verbeteren.
  • Een brug kan voorkomen dat uw tanden en/of kiezen scheef gaan staan of uitgroeien.

De werkwijze

Uw tandarts beslijpt de betreffende tand(en) en/of kies(en). Van deze aangepaste mondsituatie wordt een afdruk gemaakt. Deze afdruk wordt uitgegoten in gips, waardoor er een gipsmodel ontstaat. Tevens wordt in deze zitting een tijdelijke voorziening gemaakt door de tandarts, om de beslepen tand of kies te beschermen.

In veel gevallen gaat u voor de kleur van de kroon of brug langs een van onze specialisten. Dit wordt de kleurbepaling genoemd.

Bij de laatste afspraak wordt er gecontroleerd of de kroon of brug goed past en of deze aan uw uiterlijke wensen voldoet. Vervolgens zet de tandarts de voorziening vast met een speciaal hechtmiddel, een cement.

Kunnen wij u helpen of heeft u een vraag?
Neem contact met ons op
Top
Onze tandartsenpraktijk is geopend! Bekijk hier de website: tc-albergen.nl